Opleidingen

Lifeguarding

De opleidingslijn binnen de waterhulpverlening (in, op en langs het water), ook wel lifeguarding genoemd, is de professionele opleidingslijn van Reddingsbrigade Nederland. Reddingsbrigade Erica biedt enkel de Open Water opleidingen aan.

In deze opleidingen ligt de focus op de hulpverleningstaken die lifeguards uitvoeren. Denk daarbij aan: toezicht houden, EHBO verlenen, het redden van drenkelingen, evenementen bewaken en het evacueren van een overstroomd gebied. Ook worden er diverse hulpverleningsvaardigheden aangeleerd als: voorbereiding, nazorg, samenwerking, leiddinggeven en communicatie.

Diplomalijn

De opleidingslijn werkt met competentie-eisen die Reddingsbrigade Nederland stelt aan de kwalificaties voor (junior-)lifeguards. Er zijn per diploma verschillende PVB’s (proeve van bekwaamheid) die met een voldoende resultaat moeten worden afgelegd.

Door middel van praktijkcasussen worden deze competenties aan bod gesteld. Deze sluiten aan op de eisen van de opleiding, maar ook aan de competenties die nodig zijn bij de bewakingen die Reddingsbrigade Erica doet. Competenties en onderdelen die zoal aan bod komen zijn: het adequaat gebruiken van hulp- en reddingsmiddelen, het volgen van reddingsprocedures, samenwerking met andere hulpdiensten, preventief handelen, toezichthouden etc.

Open water

○ Junior Lifeguard

○ Lifeguard

• Schipper

• Chauffeur

○ Senior Lifeguard

• Schipper

(Junior-)Lifeguard

De Junior-Lifeguard open water dient in staat te zijn om onder leiding van een lifeguard een reddingsoperatie uit te voeren of toezicht te houden. De lifeguard is de leidinggevende, hij of zij is verantwoordelijk voor de reddingsoperatie en de bijbehorende taakverdeling. Een lifeguard stuurt dus een of meerdere junior-lifeguards aan.
Wanneer je de opleiding binnen Reddingsbrigade Erica gaat volgen, zul je dus eerst worden opgeleid tot Junior-Lifeguard. Daarna kan de opleiding worden gevolgd tot Lifeguard.
Na het behalen van je Lifeguard-diploma is het mogelijk om nog te verdiepen in Lifeguard-Schipper. Hierbij is een vaarbewijs noodzakelijk.
Ook kan het diploma Lifeguard-Chauffeur gehaald worden. Hiervoor heb je minimaal 2 jaar een B-rijbewijs nodig.

Eisen

Om te starten met de opleiding tot (Junior-)Lifeguard moet je ten minste 16 jaar oud zijn en in het bezit zijn van minimaal Lifesaver 1 en een geldig EHBO-diploma.
Voldoe je (nog) niet aan deze eisen? Dan bieden wij de mogelijkheid om als aspirant of pseudo-slachtoffer mee te oefenen tijdens onze trainingen en bewakingen.

Reddingsbrigade Erica is, als zelfstandige
vereniging, aangesloten bij Reddingsbrigade
Nederland (KNBRD), de koepelorganisatie.